Eindelijk vakantie

Bert Schreuders.jpgdinsdag 21 juli 2020 16:30

Na een toch wel bijzonder eerste half jaar 2020 ligt de politiek stil in verband met de vakantieperiode. Ook onze fractie geniet van de rust op het politieke front. Het was een bijzonder halfjaar vanwege de corona crisis. Vergaderingen konden en mochten alleen maar digitaal en afspreken was ook lastig gezien de voorwaarden waaraan men moest voldoen. Gelukkig zijn de regels inmiddels aangepast maar vergaderen in de raadszaal is nog steeds lastig, zeker met de complete raad. Misschien zullen de maatregelen per 1 september weer wat worden versoepeld zodat ook vergaderen weer mogelijk is in de raadszaal. Het virus is nog niet weg maar in Nederland redelijk onder controle. In de omliggende landen en wat verder weg blijkt toch dat het virus lastig is te bestrijden en het steekt toch weer de kop op. Laten we bidden dat er een spoedig medicijn komt waardoor een 2e grote uitbraak wordt voorkomen. Omdat de vergaderingen van de rekeningcommissie niet openbaar zijn, lukte het om in de Moerdijk zaal weer bij elkaar te komen, zij het op ruime afstand van elkaar maar gezien de grootte van de zaal gaf dit geen problemen. Het fysiek vergaderen geeft meer voldoening dan niet fysiek vergaderen, de discussies zijn gemakkelijker te voeren en men kan elkaar in de ogen kijken.

Wat is er de laatste maanden gebeurd. Naast wat "hamer" stukken zijn er toch een aantal belangrijke zaken de revue gepasseerd. Als eerste de laatste gecombineerde commissie vergadering in juni 2020. Op de agenda stond een voorstel om heel veel geld uit te trekken de komende jaren voor achterstallig onderhoud aan bruggen, viaducten e.d. Met name het meerjaren perspectief stuitte bij onze fractie op grote weerstand. Temeer omdat het voorstel maar een gedeelte van het probleem omvatte. Een aantal andere zaken moeten nog worden uit gezocht, denk hierbij aan niet civiele werken en het wegenplan. Al met al voor onze fractie aanleiding om onderbouwd het voorstel van de agenda te laten halen hetgeen door een ruime meerderheid werd onderschreven. Uiteraard was de wethouder het hier niet mee eens maar de fracties hielden vast en het stuk werd afgevoerd van de agenda. Naderhand is er een aangepast voorstel voorgelegd waarbij alleen de kosten voor 2020 waren opgenomen en niet het meer jaren plan. Hiermee konden alle fractie leven en dit voorstel werd dan ook unaniem aanvaard. De wethouder kan door in 2020 en 2021 met reparatie en vervanging en zal daarnaast nog moeten komen met andere onderbouwde voorstellen voor de jaren daarna.

De laatste raadsvergadering stond in het teken van de vaststelling van de jaarrekening 2019 en het jaarverslag 2019 alsmede het accountants oordeel. Omdat de rekening commissie zich in twee sessies hierover heeft gebogen en ik als voorzitter verslag mocht doen van beide vergaderingen, ging de Raad akkoord met het voorstel en werd het raadsvoorstel met alle bijlagen unaniem aangenomen. Hierna was de kadernota 2021 aan de beurt. Alle fracties mochten hierover hun zegje doen en de kaders meegeven die het college kan meenemen bij het maken van de begroting 2021. Ook onze fractie heeft haar bijdrage gedaan en wij willen u deze niet onthouden en voegen deze toe. De komende jaren zien er minder positief uit, maar hiervoor hebben wij al 2 jaar gewaarschuwd. De "vette" jaren zijn voorbij en we zullen alert  moeten blijven over de uitgaven. Temeer omdat de financiële gevolgen van de corona crisis nog niet inzichtelijk zijn. Wel zal er vanuit het rijk compensatie komen maar hoeveel is nog niet geheel duidelijk. Grote zorgen zijn er in het sociale domein. Met name de jeugdhulp en de WMO geven forse kosten stijgingen te zien. Vanuit vele gemeenten in Nederland is er richting Den Haag een krachtig signaal uitgegaan voor compensatie van deze kosten. In 2015 heeft het Rijk deze taken overgedaan naar de gemeenten maar niet de volledige geldelijk steun.

Al met al was het een bijzonder halfjaar en het is goed om even afstand te nemen. Ik wens een ieder die op vakantie is of ga, een fijne tijd toe en voor allen Gods Nabijheid toegewenst.

Hartelijke groet,
Bert Schreuders, fractievoorzitter

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Beschouwingen bij de kadernota 2021.pdf50,2 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Eindelijk vakantie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.